Európai bérkampány Ljubljanában

Kattints a bérkérdőívre, utat vagy pénzt nyersz!


Európai bér kampány:"Offenzívában az igazságos bérekért"

Az Európai Szakszervezeti Szövetség 2008-ban az egész Európai unióra kiterjedő kampányt indít a munkavállalók bérpozíciójának javítása, a bérek vásárlóerejének emelése, a tisztességes minimálbérek, az egyenlő munkáért egyenlő bért koncepció megvalósítása érdekében.

Az európai polgárokat egyik leginkább foglalkoztató kérdés a bérek és vásárlóerő alakulása. Napjainkban az európai bérek és fizetések egy lefelé menő spirálban vannak. A bérek részesedése folyamatosan csökken a GDP-ben, míg ezzel szemben a vállalati nyereség aránya tovább nő. Ennek közvetlen eredményeképp csökken a vásárlóerő és növekszik az egyenlőtlenség.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség sevillai kongresszusa döntött arról, hogy a bérek növekedése érdekében kampányt indít és ezzel kapcsolatban világos követeléseket fogalmaz meg az európai döntéshozók felé. Az európai szakszervezeti mozgalom erőteljesen szorgalmazza, hogy az Európai Központi Bank szüntesse be a bérmérsékletre való felszólításait. Az ESZSZ arra hívja fel a kormányokat és munkáltatókat, hogy ne csak a bérmérsékletet lássák az egyedüli szabályozónak.

A kampány fő követelései:

  • a reálfizetések emelése a vásárlóerő erősítése érdekében,
  • tisztes minimálbéreket a szegénység leküzdése érdekében,
  • valódi egyenlőséget a férfiak és nők bérezése terén,
  • erősebb kollektív alkut, európai szinten is,
  • igazságos béreket a közszféra munkavállalóinak,
  • az EKB bérmérsékleti felhívásait a vezető menedzserek felé kell irányítani,
  • korlátokat a legfelsőbb jövedelmeknek.

Az MSZOSZ elnöksége döntése értelmében az ESZSZ testületei által március közepére véglegesítendő program alapján az MSZOSZ Bér- és Gazdaságpolitikai Bizottsága készíti el a szakmai anyagot az európai kampány célkitűzéseinek magyarországi megjelenítéséhez.

Az európai szakszervezeti kampány leglátványosabb eseménye az április 5-re Ljubljanába tervezett euro-demonstráció, melyen az európai szakszervezeti mozgalom az akkor és ott ülésező pénzügyminiszteri tanács felé hangoztatja majd követeléseit a magasabb béreket illetően.

 

Európai szakszervezeti demonstráció menetrendeje
2008. április 5. Ljubljana

11.30 - 13.30 A demonstráció helyszínéhez közel, a szlovén szakszervezeti konföderáció központjában lesz a résztvevő delegációk vezetőinek gyülekezőhelye - sajtóval való találkozási lehetőséggel
(Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana 6. emeleti tanácsterem)

11:30 -12:00 ESZSZ vezetőinek találkozója a szlovén miniszterelnökkel (jelenleg egyeztetés alatt)

12:00 -14:00 Demonstrálók gyülekezése és felállítása
(Útvonal egyeztetés alatt)

14:00 Demonstráció kezdete
Az útvonal kb. 1,3 kilométer hosszú, melynek megtétele mintegy másfél órát vesz igénybe

15:30 -17:30 Zenei program, beszéd betétekkel
(Az ESZSZ titkársága egyezteti a felszólalók névsorát).

Az MSZOSZ elnökségének döntése: "A tagszervezetekkel koordinálva és közösen szervezve biztosítsunk látható MSZOSZ jelenlétet a ljubljanai európai szakszervezeti demonstráción. (200 fő esetén várhatóan 1,8 millió forint - ezt a küldő szervezetek fizetik). Ehhez készüljön technikai és logisztikai és média terv."

Az MSZOSZ delegációját a költségtényezők és praktikus szempontok figyelembevételével a következő módon célszerű összeállítani és szervezni:

Ljubljanai érkezés: 11.00 - 11.30 között
Ljubljanából hazaindulás: 18.30 - 19.00 között
Az egyes eredeti indulási időpontokat a szállító cégekkel kell egyeztetni.

1. Egy busz budapesti indulással (menetidő 7,5 óra) 48 fő 260.000 Ft MSZOSZ és a tagszervezetek vezetői, Budapesti, kelet-magyarországi kollégák.

2. Egy busz zalaegerszegi indulással (menetidő 4,5 óra) 45 fő 162.000 Ft

3. Egy busz nagykanizsai indulással (menetidő 4,5 óra) 45 fő 162.000 Ft

4. Egy busz kaposvári indulással (menetidő 4,5 óra) 45 fő 175.000 Ft

5. Egy busz szombathelyi indulással (menetidő 5 óra) 45 fő 180.000 Ft

6. Étkezés biztosítása (hideg ételcsomag) 228 fő 228.000 Ft

A kiutazás költségei: 1.167.000 Ft

Egy főre (228 fő utazása esetén) 5.120 Ft

7. Az egységes megjelenés érdekében a résztvevők MSZOSZ emblémával ellátott mellényt viseljenek - ezt az MSZOSZ központ biztosítja, a zászlók és egyéb transzparensek mellett.

8. Az utasbiztosítást a résztvevők maguk intézik (ez a nagy létszám és a több helyszínű indulás miatt ebben az esetben központilag nem intézhető).

A jelzett buszok indítása a nyugat-magyarországi régióbeli kollégákkal történt előzetes felmérés alapján reálisan biztosítható.

A tagszervezetek részéről a jelentkezéseket - szervezetenként összesítve - 2008. március 18-ig György Károly kolléga kgyorgy@mszosz.hu gyűjti össze, s ezt követően adjuk le a résztvevői listát az Európa Szakszervezeti Szövetség titkárságának. A szervezők kifejezett kérése, hogy a kiutazók neveit tartalmazó listákat biztosnági szempontból időben szükséges megküldeni.


György Károly
Budapest, 2008. március 6.

 

Kattints a bérkérdőívre, utat vagy pénzt nyersz!
loading...

Images

Loading...