Több információ a Globális Munkabér Összehasonlításról

Big Mac Bér, PPP (Puchasing Power Parity, vásárlóerő paritás) korrekció, Vásárlóerő Paritás (PPP)

A Globális Munkabér Összehasonlítás alapja a különféle foglalkozási csoportok munkabére a különböző országokban, az egész világ területén. Ezen országok nagy része saját pénznemmel rendelkezik. A Wage Indicator ezeket a béreket a nemzeti honlapokon helyi valutában az eurozónában pedig euróban a Salary Checks (Bérellenőrző) oldalon teszi közzé.

Vásárlóerő Paritás (PPP)

A munkabér országok közötti összehasonlításához meg kell állapítani azt, hogy az adott munkabér vagy fizetés mennyit ér. Például megállapíthatjuk az értéket a napi létszükséglet költségében: ez az az érték amit a fizetésedből meg tudsz vásárolni. Fizetésed többet vagy kevesebbet érhet a különböző országokban, ez általában így is van. Ennek az az oka, hogy ugyanannak a terméknek az ára országonként különböző, így fizetésed vásárlóereje is országonként különböző. A munkabérek vásárlóerejének reális nemzetközi összehasonlítása céljából egy külön kalkulációra van szükség. Wage Indicator pontosan ezt teszi, értelmet ad a nemzetközi összehasonlításnak a nominális munkabérhez kapcsolva a PPP érteket. PPP a Puchasing Power Parity (vásárlóerő paritás) rövidítése. A PPP munkabér reálisan összehasonlítható a határokon túlmenően is.

Minden országnak saját pénzneme és nemzeti jövedelem-ár kapcsolata van. Ahhoz, hogy egy pénznem vásárlóerejét megtudjuk például a dollárhoz viszonyítva, el kell felejtenünk a napi árfolyamot, mert az eltorzítja a képet. Vegyük például X országot: a napi árfolyamon számítva a helyi árakat 2 dollárért rendes ebédet lehet venni. Ugyanazon a napon New Yorkban 2 dollárért egy kávét sem adnak. Tehát az X országbeli és a new yorki árak között nagy a különbség. Míg az X országban havi 500 $-ból meg lehet élni, az New Yorkban csak néhány napra lenne elegendő még akkor is ha csak hotdogot, donutot és kávét fogyasztanánk. Ezert New Yorkban a megélhetéshez sokkal magasabb fizetés kell mint a havi 500 $ amiből X országban meg lehet élni.

PPP (Puchasing Power Parity, vásárlóerő paritás) korrekció

A PPP korrekció kiküszöböli ezt az eltorzulást az egyenletből: összekapcsolja a pénznemek vásárlóerejét - tehát a munkabért a helyi pénznemben - a nemzeti árszínvonallal. A munkabér PPP értéke az általános fogyasztási cikkek árán alapul, azokon az árakon és termékeken amit az emberek fizetésükből vásárolnak. A PPP összekapcsolja munkabéredet a saját országodban - nem külföldön - vásárolható áruk és szolgáltatások értékével.

A Wage Indicator által használt PPP érték az IMF (Nemzetközi Valutaalap) becslésén alapul, ezeket a becsléseket rendszeresen frissítik. Wage Indicator az Eurozóna minden országára alkalmazza a PPP korrekciót mert az országok pénzneme ugyanaz de a munkabérek – árak kapcsolata országonként különböző. A PPP korrekció teszi összehasonlithatóvá ezen országok munkabéreit, megmutatja a te fizetésed vásárlóerejét a te országodban.

Big Mac Bér

A Big Macben kifejezett munkabér egy „jól emészthető” alternatív mód a fizetések vásárlóerejének összehasonlítására. A The Economist minden évben közzéteszi a Big Mac munkabér-vásárlóerő listát. Ez az étteremlánc Big Mac hamburgerének árán alapul, melynek mérete és minősége mindenhol egyforma az egész világon, de ára országonként különböző. Megjegyzendő, hogy ezek az adatok nem feltétlenül tükrözik minden egyes étterem árát minden egyes országban. Nem jelenti azt sem, hogy Wage Indicator honlapja látogatóit a Big Mac fogyasztására buzdítaná. A Wage Indicator statisztikákban szereplő Big Mac árakat 2012 januárban mérték fel.

 

Töltsd ki a bérkérdőívet és nyerj egy havi minimálbért!

loading...

Images

Loading...