Nemek közötti bérkülönbség EU-szerte, a szlovén és lengyel nők azonban kiutat mutatnak - 02-11-2016

EU-szerte jellemző jelenség a nemek közötti bérkülönbség, vagyis az, hogy azok a nők, akik férfi munkatársaikkal egyenértékű munkát végeznek, nem kapnak ugyanakkora fizetést.  Ezek a különbségek minden EU tagállamban töretlenül jelen vannak; mértékükben a Balkán-félszigeten található Szlovéniát jellemző, mindössze 1%-os átlagos bérkülönbség és a Balti-térségben lévő Észtország hatalmas, 28%-os eltérése között mozognak. Az EU legnagyobb gazdaságaiban, például Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban, a nemek közötti bérkülönbségek 22%-ot, 20%-ot, illetve 16%-ot mutatnak. A nemek közötti bérkülönbségek jellemzően 10% és 20% között alakulnak. Ugyanez a minta ismétlődik akkor is, ha figyelembe vesszük a munkavállalók nettó fizetését kiegészítő prémiumokat és juttatásokat. Van azonban néhány ország Európa térképén, amely reménysugárt adhat a nők számára. 

Ezek közül Szlovénia jár az élen.  Amellett, hogy itt általánosságban alig láthatjuk jelét a nemi alapon történő megkülönböztetésnek (átlagosan 1%), a prémiumok és juttatások tekintetében a nők még jobban is teljesítenek, mint a férfiak. Több túlórapénzt és költségkompenzációt kapnak, valamint a számukra biztosított éves prémiumok és üdülési támogatások is magasabbak. Ráadásul a szlovén férfiaknál nagyobb mértékben részesülnek a munkáltatói gyermekgondozási támogatásokból, valamint az egészségügyi és nyugdíjalapokba történő befizetésekből. Úgy tűnik, hogy Lengyelország az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol a nők hasonlóan erős alkupozícióban vannak. Itt a nemek közötti átlagos bérkülönbség 5%, amely még mindig a férfiaknak kedvez (mégis viszonylag alacsonynak számít európai léptékben). Ami viszont a béren kívüli juttatásokat illeti, a nők kedvezőbb megállapodásokat harcolnak ki a teljesítménybérezés, a költségkompenzáció, továbbá a prémiumok és juttatások terén.  A lengyel férfiak ugyanakkor gyakrabban vesznek részt a nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszerekben.

A gazdasági nagyhatalmaknál – Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban – a nők jóval lemaradnak a férfiaktól prémiumok és juttatások tekintetében, és ebben a sorban kell említenünk Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát, Belgiumot, Hollandiát, Írországot, a skandináv országokat, továbbá a közép-európai országokat, Ausztriát, Magyarországot és Romániát is. Így csak néhány olyan ország marad kivétel, ahol a nők egy vagy több vizsgált béren kívüli juttatás tekintetében jobban teljesítenek, mint a férfiak (lásd az alábbi táblázatot).  

A leggyakrabban a munkáltatói gyermekgondozási támogatások fontos területén tapasztalható a leginkább egyenlő bánásmódot.  Általában itt a legjelentéktelenebb a nemek közötti különbség. Ez a statisztikai tény, valamint a szlovén és lengyel nők teljesítménye a hazai munkaerőpiacokon azt mutatja, hogy a nemek közti bérkülönbségek országos szintű politikai eszközök és egyéni alkuképesség szerencsés kombinációjával visszaszoríthatók.   

Jelentés: A nemek közti bérkülönbség elemzése a pénzbeli és nem pénzbeli juttatások, valamint prémiumok tekintetében 

Dátum: 2016. október 17.

Mi a WITA-nemek közötti fizetéskülönbség projekt?

Az Innovatív Eszközökkel a Nemek Közötti Fizetéskülönbség Ellen - WITA GPG (2015. január  - 2016. december) célja, hogy jelentősen hozzájáruljon a nagy és tartós nemek közötti fizetéskülönbség csökkentésében. Ezt a European Commission PROGRESS Program Action Grant nr. 4000004929. program teszi lehetővé. Egyik tevékenysége, hogy szakmai csoportok szintjén összehasonlítsa a férfi és női béreket, és az eredményeket közzétegye mind a 28 EU-tagállam és Törökország WageIndicator weboldalán, valamint sajtóközleményekben terjessze azokat.

További információ a  WITA projektről

A Magyarországon fennálló nemek közötti fizetéskülönbségről további információt a Berbaromoter.hu-n talál.

loading...

Images

Loading...