WageIndicator hírlevél, 2008. szeptember

Kattints a bérkérdőívre, utat vagy pénzt nyersz!


Kik félnek a rugalmas jövedelemszerzéstől Hollandiában?

Azok az alkalmazottak, akiknek rendszertelenebb a jövedelmük az átlagnál, jobban örülnének, ha az ezzel járó bizonytalanság kisebb lenne. Vonatkozik ez a pénzügyi szolgáltatások, az IT és a vegyipari szektorokra. Ugyanakkor a kiskereskedők, a mezőgazdaságban, halászatban, textil- és ruhaiparban dolgozók jobban örülnének a nagyobb rugalmasságnak. Ezekben az ágazatokban ugyanis nem jellemző a rugalmas jövedelemszerzés. Egy holland tanulmányból a fentieken kívül a dolgozói lét egyéb aspektusaira is fény derül. Ilyenek például az, hogy a kevéssé megfizetett dolgozók jobban félnek a teljesítményorientált fizetéstől, mint a magasabb jövedelműek vagy hogy az idősebb dolgozók jobban félnek a teljesítmény után járó fizetéstől, mint a fiatalok.

 

Dolgozó nők Argentínában

A középiskolát végzett, karrierépítés előtt álló argentin lányok 3 továbbtanulási út közül választhatnak, ha a végén jól fizető (felsővezetői) állást szeretnének: pénzügyi szolgáltatások, jog, marketing. Harminc év munkaviszony után 2-4-szer annyit kereshetnek, mint pályakezdőkként. Ezzel ellentétben a recepciósok, ügynökök, utazási ügynökök 15-30%-kal kevesebbet keresnek 30 éves munkatapasztalattal, mint induláskor. Az utóbbi állásokban dolgozó nők általában elvégezték a középiskolát, de nem tanultak tovább, és ezzel bünteti őket az argentin munkaerőpiac.

 

Női mérnökök fizetése Németországban

Németországban a női mérnökök átlagban 17%-kal kevesebbet keresnek férfitársaiknál- minden másban egyenlőek. Többek között ez a megállapítás született abból a felmérésből, amelyet 2005 és 2008 között végeztek 7000 mérnök által szolgáltatott adat alapján. Ez a relatív nagy bérrés azért is meglepő, mert ezek a mérnöknők legtöbbször olyan helyeken dolgoznak, ahol férfidominancia van - az ilyen helyeken pedig általában kisebb a bérrés. Ugyanakkor más EU országokhoz hasonlóan a nagyobb vállalatoknál dolgozó női mérnökök fizetése magasabb, mint férfi kollégáiké.
 

Pénzt hoz a gyerek a konyhára Hollandiában

A magasan képzett hollnad apák többet keresnek, mint az ugyanolyan korú gyermektelen férfi munkavállalók. A kereseti különbség átlag 25%. Ez az egyik megállapítása annak a tanulmánynak, amely 4250 magasan iskolázott holland férfi bérre vonatkozó adatait dolgozta fel. A kérdőíveket 2007 utolsó negyedében és 2008 első negyedében töltötték ki. A tanulmány szerint a gyermekek kora nincs hatással a kereset nagyságára.

 

A tanulmányok saját nyelvükön letölthetők innen.
loading...

Images

Loading...