Tíz éven belül vezető iparág lesz

Kattints a bérkérdőívre, utat vagy pénzt nyersz!


10 éven belül vezető iparág lesz a biotechnológia

Magyarországon fejlődik a legnagyobb mértékben a biotechnológiai iparág, a tíz legutóbb csatlakozott uniós ország közül. Duda Ernő, a Magyar Biotechnológiai Szövetség (MBSZ) elnöke azt nyilatkozta, hogy a biotechnológia vezető iparág lehet 10 év múlva.

Az elnök úgy vélte, hogy Magyarországon az iparág fejlődésének legnagyobb gátja a kockázati tőkebefektetők hiánya. Ezért a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. az MBSZ-szel együtt konferenciát szervezett, hogy a magyar biotechnológiai cégek számára bemutatkozási lehetőséget biztosítson európai és amerikai kockázati tőkebefektetők előtt. A konferencián mintegy 10 magyar cég és több mint 20 befektető vett részt.

Duda Ernő elmondta: Magyarország lemaradása a biotechnológiai iparágban mára jelentősen lecsökkent, ami főleg a gyógyszeriparnak köszönhető. Az országnak most az a legfontosabb, hogy létrehozzon egy célzott kockázati tőkealapot. Magyarországnak 100 millió euró áll rendelkezésére, amely Duda Ernő szerint elég ahhoz, hogy 2010-re a tíz új uniós ország között vezetők lehessünk a biotechnológia területén. A fő probléma az, hogy a biotechnológiai iparág nagyon kockázatos a befektetők számára, de emellett óriási lehet belőle a hasznuk.

Sajnos a magyar biotechnológiai piacon résztvevő cégek kizárólag szellemi tőkével rendelkeznek, így a piac értékét nehéz megbecsülni. Mindenesetre a helyzeten a kockázati befektetők tudnának segíteni, hiszen ők tudnák beváltani pénzre a szellemi tőkét. Becslések szerint a biotechnológiai iparágban tevékenykedő 50 cég közül a legtöbbjük több, mint 10 millió eurót ér, az iparágnak mintegy 50-100 millió euróra lenne szüksége.

Duda Ernő azt állítja, hogy Magyarország vonzó hely a befektetők számára, többek között a munkaerő termelékenysége miatt. A magyar kutatók nemcsak, hogy nagyon jól képzettek, de sokkal kevesebbért dolgoznak, mint az amerikai kutatók. További előny, hogy Magyarországon a jogszabályok megfelelően védik a szellemi tulajdont, nem úgy, mint például Indiában vagy Kínában. Magyarországon azonban a legnagyobb hátrányt a bérelhető laborok hiánya jelenti a külföldi cégek számára.

A PCA pénzügyi tanácsadó cég ügyvezetője szerint az iparág nehézségei közé tartozik, hogy kis cégek versenyeznek globális szinten, a kutatások azonban olyan magas szintűek, hogy a befektetők nem tudják eldönteni, érdemes-e beszállniuk.

Forrás: www.sg.hu/cikkek
mediator bt.

loading...

Images

Loading...