Sokszínűség menedzsment - ízelítő

Kattints a bérkérdőívre, utat vagy pénzt nyersz!


A zsiráf és az elefánt esete

/részlet a könyvből/

A zsiráf a családja igényeinek megfelelő új házat épített a külvárosban. Nagy
belmagasságú, gyönyörű ház lett, a zsiráfcsalád összes tagja kényelmesen befért az ajtón. Az ablakai magasan voltak, a ház fényárban úszott, a zsiráfok csodálatos panorámára tekinthettek ki, ugyanakkor senki sem látott be. A keskeny folyosókkal sok helyet takarítottak meg, miközben a közlekedés így is kényelmes maradt. A ház olyan jól sikerült, hogy elnyerte „Az év legjobb zsiráfháza” díjat. A tulajdonosok nagyon büszkék voltak az épületre.


Egy nap a zsiráf éppen a ház alagsorában lévő asztalosműhelyében dolgozott, amikor észrevette az utcán közeledő elefántot. „Őt ismerem – gondolta –, a gyerekek egy iskolába jártak. Ráadásul remek asztalos. Behívom, nézze meg az új műhelyemet, hátha tudunk majd közösen is dolgozni.” A zsiráf kinyújtotta a fejét az ablakon, és behívta az elefántot.
Az elefánt örült, kedvelte a zsiráfot, és szívesen elmélyítette volna az ismeretségüket.
Hallott már az új műhelyről is, és már korábban is meg akarta nézni. Odasétált az alagsori ajtóhoz és várta, hogy beengedjék.
„Gyere csak be” - szólt a zsiráf, de rögtön kiderült, hogy az elefántnak csak a feje fér be az ajtón.
„Szerencsére az ajtó állítható, hogy a felszerelést be tudjuk vinni a műhelybe” – mondta a zsiráf. „Egy perc és megoldom.” Eltett mindent az útból, kiemelt néhány elemet, és beengedte az elefántot.
A két régi ismerős asztalostörténeteket mesélt egymásnak, amikor a zsiráf felesége lehajolt a pincelépcsőn, és szólt a zsiráfnak: „Drágám, a főnököd keres telefonon.”
„Felmegyek, ott veszem fel” – mondta a zsiráf az elefántnak. „Addig érezd magad otthon, eltarthat egy darabig.”
Az elefánt körülnézett, látott egy félig kész darabot a távolabbi sarokban, és úgy döntött, közelebbről is megszemléli. Ahogy azonban beljebb lépett a műhelybe, baljós reccsenést hallott. A fejét vakarva kihátrált. „Azt hiszem, felmegyek a zsiráfhoz” – gondolta, de alighogy elindult felfelé, a lépcsők repedezni kezdtek. Visszaugrott és nekiesett a falnak, ami szintén megrepedt. Amikor a zsiráf visszajött, az elefánt magába roskadva ült a földön.
„Mi a csoda történik itt?” – kérdezte a zsiráf elképedve. „Próbáltam otthon érezni magam” – válaszolta az elefánt.
A zsiráf körülnézett. „Rendben, látom, mi a probléma. Az ajtó túl szűk. Kisebbnek kéne lenned. Van egy aerobic terem a közelben, néhány óra után biztos beférsz majd.”
„Lehet” – az elefánt korántsem tűnt úgy, mint akit meggyőztek.
„A lépcsők pedig nem bírják el a súlyodat” – folytatta a zsiráf. „Ha esténként
balettórákra járnál, biztos könnyedebb és könnyebb lennél. Bízom benne, hogy sikerült téged rávennem, szívesen dolgoznék veled.”
„Lehet – válaszolta az elefánt –, de őszintén szólva nem vagyok benne biztos, hogy egy zsiráfoknak tervezett ház alapvető változtatások nélkül alkalmas lehet egy elefántnak.”
(R. Roosevelt Thomas, (1999) Building a House for Diversity. New York, et.al.:
American Management Association, 3-5. oldal)


A sokszínűség menedzsment alapkérdése: hogyan építhetünk közösen egy olyan házat – vállalatot – ahol a sokszínűséget tiszteletben tartjuk, megtaláljuk a megfelelő helyét, és aktívan használjuk?

Mi a sokszínűség menedzsment?

A sokszínűség menedzsment nyilvánvalóan több, mint önmagában a sokszínűség. A fő kérdés, hogy egy vállalat miként tudja aktívan és stratégiai céllal kezelni a sokszínűséget. Konkrétabban: milyen intézkedések szükségesek egy olyan vállalati stratégia hatékony végrehajtásához, amelynek célja, hogy a sokszínűség értékteremtő tényezőként épüljön a vállalati identitásba? A zsiráfról és az elefántról szóló tanmese hasonlatával élve: a vállalatnak, mint háznak tudnia kell, miért van szüksége egy elefántra (stratégia). Másodszor, a vállalatnak meg kell vizsgálnia a házát az igények kielégítésének szempontjából (erősségek és gyengeségek – SWOT elemzés). Más szavakkal: ahhoz, hogy a különbségeket megfelelően kezelhesse, a vállalatnak ismernie kell és el kell fogadnia ezeket. Harmadszor, az elefánt integrálása elkerülhetetlenül feszültségekhez vezet, amelyeket tudomásul kell venni, és pozitív módon feloldani (változás menedzsment). Negyedszer, valószínűleg az egész házat át kell alakítani valahogy, máskülönben az elefánt nem fog maradni (kulturális változás). És végül, ha a vállalat mindebben sikerrel jár, több állatfajt és az azonos állatfajok több egyedét fogja vonzani.

A kiadvány az Európai Bizottság megbízásából készült, a Diszkrimináció elleni
Európai Közösségi Akcióprogram (2001-2006) keretében.

A teljes kézikönyv letölthető innen (pdf 480 kB).

Kattints a bérkérdőívre, utat vagy pénzt nyersz!
loading...

Images

Loading...