Október 7.: Világnap a Tisztességes Munkáért

Kattints a bérkérdőívre, utat vagy pénzt nyersz!


Október 7.: Világnap a Tisztességes Munkáért


Október 7-e világszerte elismert dátum: Világnap a Tisztességes Munkáért (World Day for Decent Work). A nevezetes dátum az Egyesült Nemzetek Szövetségének szervezete, az ILO (International Labour Organization vagyis Nemzetközi Munkaszövetség) kezdeményezése kapcsán jött létre 2007 januárjában. Ekkor, a Nairobiban megrenezett Global Progressive Forumon indították el a Tisztességes Munka, Tisztességes Élet kampányt.
2008. október 7-én világméretű kampánymegmozdulásokat szervez az ITUC - vagyis a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség - a tettrekész szakszervezetek számára, és csatlakozásra buzdítanak. A megmozdulások 3 fő téma köré szerveződnek:

  1. Munkahelyi jogok: A nők és férfiak jogainak összehasonlítása
  2. Szolidaritás
  3. A szegénység és az egyenlőtlenség megszűntetése

A jeles nap kapcsán a WageIndicator létrehozott egy újabb monitort, a Decent Work Check-et, amely segítségével összehasonlítható egy adott országban dolgozók munkafeltételei az előírt standardokkal. A monitor egyelőre Indiát, Dél-Afrikát és Hollandiát veszi górcső alá, mindegyiket a maga nyelvén. A következő három ország Brazília, Argentína és Mexikó lesz. Az érdeklődő olyan témákkal találkozhat munkakörülményeinek felmérése során, mint a bérek, egészség és biztonság, szociális ellátás, nyugdíjellátás.

loading...

Images

Loading...