Béren kívüli juttatások

Kattints a bérkérdőívre, utat vagy pénzt nyersz!


Megváltoztak a béren kívüli juttatások

Megváltozott a béren kívüli juttatások szabályozása. Január1-től több természetbeni juttatás adómentes értékhatára is megváltozott. Például a munkáltatók által biztosított étkezési utalványok adómentes határa hideg étkeztetés esetén 6.000 forint lett, meleg étkeztetés esetén pedig 12.000 forintra nőtt. Az iskolakezdési támogatást pedig a minimálbér 30%-áig (20.700 forint) lehet adómentesen adni.

Kibővült a művelődési intézményi szolgáltatások adómentes köre is, ezentúl minden előadóművészi tevékenység bele fog tartozni. Ennek köszönhetően az úgynevezett kultúra utalvány felhasználható lesz színház, koncert és mozijegy vásárlására is, továbbá könyvtári, múzeumi és állatkerti belépők és közművelődési intézmény által nyújtott oktatás finanszírozására is.

A munkáltatói hozzájárulásoknál a nyugdíjak befizetésének adómentes határa továbbra is a minimálbér - amely január 1-től 69.000 forint - 50%-a. Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárak esetében azonban az adómentes határ 20 %-ról a minimálbér 30%-ára emelkedett.

A munkáltatói befizetések rendje is megváltozott, ezentúl lehetőséget biztosítanak a cégeknek arra, hogy egy összegben, visszamenőleg is - maximum 3 hónapra, például a próbaidő lejárta után - befizethessék a juttatást a munkavállaló számára, ha az illető átadta a pénztártagi jogviszonyát igazoló okiratot.

Az adómentesen adható béren kívüli juttatások összege nem változott, adóalapnak csak a 400.000 forintot meghaladó rész számít, figyelemmel a munkáltatónál eltöltött napokra.

Az adminisztrációs terhek csökkentéséért,- amely a munkáltatókat terheli- az adóköteles béren kívüli juttatások adóját a korábbi évekkel ellentétben nem havonta, hanem az adóévet követő év májusában kell teljesíteniük, bevallaniuk és megfizetniük.

A sportolást - a minimálbér erejéig - tavaly kormányrendelettel visszahelyezték az adómentesen igénybe vehető kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások körébe. Abban az esetben azonban, ha az önkéntes egészségpénztári tag magánszemélyként olyan szolgáltatást vesz igénybe, amely nem tartozik az adómentes körbe, akkor január 1-től az igénybe vett termék, szolgáltatás értéke után nemcsak a személyi jövedelemadót, hanem a 11%-os egészségbiztosítási járulékot is kell fizetnie.

Forrás: www.nepszava.hu

mediator bt.

loading...

Images

Loading...