Nők: Hogyan jelentkezzünk állásra?

Melyek a jellemzően női foglalkozások?

Nem létezik pontosan meghúzott határvonal férfi és női munkák között. A gyakorlatban ezeknek a meghatározása azon alapszik, hogy egyes munkát többnyire férfiak, vagy nők végzik. Következésképp női foglalkozásnak számít például a háziasszony, házvezetőnő, cseléd, házmesternő, nővér, bolti eladó, pincérnő, pénztáros, tanárnő, titkárnő, recepciós, adminisztrátor vagy a logisztikai ügyintéző. Ezek a foglalkozások kevés fizetéssel járnak, csekély továbblépési lehetőséggel. Ezzel szemben számos olyan foglalkozás és pozíció létezik, ahol a magas végzettséggel rendelkező nők kiválóan, és magas fizetésért dolgoznak. Ilyen foglalkozás például az ügyvéd, bíró, pr-és marketing menedzser, valamint a kommunikáció és média szakértő.

Próbálja ki a honlapon található Bérellenőrzőt foglalkozások széles skáláján és hasonlítsa össze a bérlekérdező eredményeit.

Melyek a jellemzően női ágazatok?

Ahogy a munkák esetében, az ágazatokról is nehéz megmondani, melyik a kimondottan férfi, és női ágazat. Ugyanakkor az olyan ágazatokban, mint a takarítás, az egészségügy, a vendéglátóipar, az általános oktatás, a titkárnő, valamint az adminisztráció, a női alkalmazottak száma meghaladja a férfiakét.

Próbálja ki a honlapon található Bérellenőrzőt foglalkozások széles skáláján és hasonlítsa össze a bérlekérdező eredményeit.

Létezik bérszakadék a női és férfi ágazatok között?

Az olyan ágazatokban, ahol tübbnyire férfi alkalmazottak vannak, tehát a férfi alkalmazottak száma meghaladja a női alkalmazottakét, az alapfizetés magasabb, mint az olyan iparágakban és foglalkozásokban, ahol a női alkalmazott a több.

Próbálja ki a honlapon található Bérellenőrzőt foglalkozások széles skáláján és hasonlítsa össze a bérlekérdező eredményeit.

A multinacionális cégek jobban fizetnek?

A multinacionális cégek legtöbbször részvénytásaságok, és nagyvállalatok, ezért jobban fizetnek. Az érem másik oldala viszont az, hogy gyakran elvárják, hogy sok munkaórát dolgozzanak alkalmazottaik, mindezt túlóradíj nélkül. A jövedelem egy része állhat az éves nyereségrészesedésből/vagy prémiumból, általában céges kötvények formájában.

Létezik bérszakadék közszolgálati és magánszektor között?

Általánosságban beszélve a közszolgálati szektorban kisebbek a bérkülönbségek, mint a magánszektorban. A közszolgálati szektorban a legkevesebb képesítést igénylő munkákat általában jobban, a legmagasabb pozícióban dolgozókat pedig kevésbé jól fizetik meg, mint a magánszektorban.

A női ágazatok jobbak egy dolgozó szülő számára?

A többnyire nőket foglalkoztató ágazatok rendszerint gyakran kínálnak fel (komolyabb) részmunkaidős állásokat, vagy egyszerűbb állásokat. Ezen felül sokszor kínálnak rugalmas(abb) munkaidőt is.

Mi a minimum, amit egy megfelelő munkaszerződésnek tartalmaznia kell?

A munkaszerződésben mindig szerepel a szerződéskötő felek nevei és címei, a megkötés dátuma, a munkaszerződés kezdete és lejárata (azaz időtartama), bérek és fizetések, a munkaidő, a munkavégzés típusa, a próbaidő és a felmondási időszak. A szerződés hatálybalépéséhez mindkét fél aláírása szükséges.

Hogyan értékeljük a másodlagos munkavégzési feltételeket?

Egy munkaszerződés a (zsíros) fizetés és a munkaórák számán kívül, másodlagos munkavégzési feltételeket is tartalmaz, amelyeket nem pénzben mérnek, de pénzt érnek. Ilyenek például a munkával kapcsolatos kiadások visszatérítése, (bérelt) autó, ingyen mobiltelefon, továbbképzési lehetőségek, a törvényes minimumnál hosszabb szabadság, rugalmas munkaidő, az otthonról való dolgozás lehetősége stb.

Mit írjunk az önéletrajzba?

  • Személyes adatok (név, cím)
  • Az önéletrajz utolsó frissítésének dátuma
  • Iskolai és egyéb végzettség, akkor is, ha nem munkával kapcsolatos
  • Tevékenységi körök, hangsúlyozva eltökéltségét, például önkéntes munka vagy gyakornokság
  • Nyelvtudás, aktív és passzív (olvasott szöveg értése)
  • Számítógépes ismeretek
  • Közösségi média ismerete és használata.

Ha többet szeretne megtudni az önéletrajzokról, látogasson el ide: Monster.com és Palyatanacsadok.hu

Mitől jó egy motivációs levél?

A motivációs levél amolyan kísérő levél, melyet az önéletrajzhoz kell csatolni. A levél akkor jó, ha rövid és tömör. Szerepel benne, hogy miért jelentkezik, és honnan hallott az álláslehetőségről, például hirdetésben látta, vagy meséltek róla. Továbbá tartalmaznia kell személyes motivációit is, és látszódnia kell,hogy tudatában van annak, milyen kötelezettségekkel jár a meghirdetett állás, pozíció. Látniuk kell a címzetteknek, hogy megérti, mire van szükségük és/vagy mit követelnek Öntől. A levelet a megszokott formátumban kell megírni, dátummal és aláírással, még e-mail esetében is (ami gyakori manapság).

Ha többet szeretne megtudni a motivációs levélről, látogasson el ide: Monster.com és Palyatanacsadok.hu

Számít a külső?

Megjelenése legyen ápolt, tiszta, és megnyerő, mivel ezek minden bizonnyal sokat számítanak egy állásinterjúnál.

Ne szégyenlősködjön, kérdezze meg családtagjait és barátait, hogy megfelelne e egy állásinterjún.

Miért tárgyaljon béréről?

Mindenki tarthat bértárgyalást, és ajánlott is. Legyen felkészült. Beszéljen barátaival, családtagjaival, kollégáival, és nézzen utána az interneten is. Ellenőrize a béreket ezen a honlapon. Ha van, próbálja meg elolvasni a kollektív bértárgyalási megállapodást. Írjon kívánságlistát arról, ami elengedhetetlen számára, és arról, mi áll a második helyen. A bértárgyalás egy adok-kapok helyzet (lehet, hogy nem kíván szombaton is dolgozni, de elfogadná az ajánlatot, ha több pénz járna érte). Tartson egy próbatárgyalást, mielőtt a valódi bértárgyalásra kerül sor.

Ne felejtse el, hogy a végkifejlet számít igazán. Egy kellemes, barátságos tárgyalás semmit nem ér, ha a végén nyitott kérdések maradnak, és semmi sincs papírra vetve.

Abszolút ódivatú az a gondolat, hogy a nőknek nem kéne bértárgyalásokat tartaniuk. Számos országban, sok nagyvállalatnál, a nők már a legmagasabb pozícióban dolgoznak. Elhiheti, előrementelük során ők már megtanulták, hogy kell tárgyalni.

A munkában nyújtott teljesítmény értékelése és a bérkülönbségek

A nagyobb, összetettebb vállalatoknál rendeltetésszerűen évente tartanak teljesítményértékelő időszakokat. Ezeket a megbeszéléseket komolyan kell venni, mivel ezek nagy hatással vannak a fizetésére és a jövőbeli karrierlehetőségeire. Először nézze meg a Kollektív Szerződést és/vagy a munkájához kapcsolódó szabályzatokat. Ezek az alkalmak adnak esélyt az előléptetéshez, ami azt jelenti, hogy legyen felkészült, írja össze, amit el szeretne érni, például több fizetést, több szabadságot, több továbbképzési lehetőséget.

Ne felejtse el, hogy minden megbeszéléssel egy kis lépéssel magasabb fokra kerül a ranglétrán, és a következő években is beleszámít az összesítésbe.

Miért tartsunk bértárgyalást egyszerű munka esetén is?

Az egyszerű munka nem feltétlenül jelenti azt is, hogy jelentéktelen. Amikor tárgyalásra készül, nézze meg, hogy van e előrelépési lehetőség a munkájában. Tekintse ezt úgy, mint egy jó lehetőséget, tudja meg, hogy vannak e munkaképzési lehetőségek, nyugdíjbiztosítás, esetleges túlóradíj, munkával kapcsolatos kiadások kompenzálása, gyermekgondozási lehetőségek, és ehhez hasonlók.

loading...

Images

Loading...